W naszym organizmie przez cały czas gromadzą się różnego rodzaju toksyny oraz zbędne substancje. Większość z nich niestety zjadamy z pożywieniem i nie zostają one strawione. Toksyny, ale również chemiczne dodatki i konserwanty, można znaleźć w wielu produktach spożywczych dostępnych w sklepach. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że pochłania je jedząc kanapki, czy popijając soki. Najczęściej, takie niestrawione resztki gromadzą się w naszych jelitach, ponieważ organizm ma problem z ich wydaleniem. Można to zauważyć bez problemu, kiedy pojawiają się zaparcia i inne problemy z wypróżnieniami. Najczęściej masy kałowe wysuszają się i zbijają, a następnie zalegają w jelitach i perystaltyka jelit nie jest w stanie sobie z nimi poradzić. Jest to jednak bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ toksyny zawarte w złogach mogą przenikać przez mikrouszkodzenia ścianek jelita grubego do organizmu i siać w nim spustoszenie.

Przede wszystkim, cierpi na tym nasz układ odpornościowy, który czerpie siły właśnie z jelit. Poza tym, niekiedy organizm zaczyna sam siebie atakować i mamy wówczas do czynienia z chorobami autoimmunologicznymi, jak zespół Haschimoto. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że choroba ta może mieć takie podłoże.

Oczyszczanie warto zacząć od jelit

Kiedy decydujemy się na przeprowadzenie kuracji oczyszczającej, warto zacząć właśnie od jelit. Przede wszystkim, można się w ten sposób pozbyć większości zgromadzonych w organizmie toksyn, jak również poczuć znacznie lżej i zrzucić nawet kilka kilogramów. Złogi kałowe bardzo często powodują otyłość brzuszną.

Jak przeczyścić jelita stosując jedynie naturalne zioła?

Przede wszystkim, zaleca się picia naparów z określonych roślin, lub ich połączenia. Warto to skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

  • Jednym z najczęściej stosowanych ziół, jest mniszek lekarski. Pozwala on na szybkie usunięcie resztek pokarmowych z jelita grubego, jednocześnie nie działając na nie drażniąco. Warto zaparzać trzy łyżki korzenia mniszku w litrze wody i popijać napar przez cały dzień.
  • Doskonałym ziołem, powszechnie stosowanym w kłopotach z jelitami jest pokrzywa. Pozwala ona na skutecznie usunięcie złogów kałowych dość szybko i jednocześnie ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Pokrzywę można pić w formie naparu każdego dnia. Udowodniono, że doskonale obniża ona również poziom cukru w organizmie.
  • Kolejnym ziołem pomocnym w oczyszczaniu jelit jest łopian. Pozwala on na przywrócenie właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Można go zaparzać tak samo, jak mniszek lekarski.
  • Bardzo ważne przy oczyszczaniu jelit, jest również wspomaganie perystaltyki i przesuwanie resztek pokarmowych. W tym celu warto zastosować naturalny błonnik pokarmowy, jak na przykład Fibra Vitale [czytaj więcej]. Składa się on z doskonałych ziół, jakimi są babka płesznik, babka jajowata oraz siemię lniane. Taki błonnik pokarmowy nie jest trawiony przez nasz organizm, a pęcznieje w jelitach na skutek absorpcji wody. Dlatego bardzo ważne jest wypijanie sporej ilości płynów, kiedy zażywa się błonnik. Działa on następnie jak odkurzacz, ponieważ zbiera po drodze wszelkie resztki pokarmowe, osadzające się na ściankach jelit i pomaga im się wydostać n zewnątrz.

Picie ziół zawsze warto konsultować z kimś, kto zna się na ziołolecznictwie, ponieważ nawet one mogą być szkodliwe dla naszego organizmu, jeżeli spożywamy ich zbyt wiele. Lepiej unikać też gotowych herbatek przeczyszczających, ponieważ mogą one rozleniwiać nasze jelita i skutkować ostatecznie jeszcze gorszymi zaparciami.

Jak przeczyścić jelita za pomocą diety?

Kiedy przyjmuje się ziołowe środki oczyszczające, warto pamiętać również o swojej diecie. Istnieje kilka zasad, których warto trzymać się podczas kuracji oczyszczającej jelita:

  • Przede wszystkim, należy pić sporo płynów. Osoba dorosła powinna każdego dnia wypijać minimum dwa litry wody mineralnej niegazowanej.
  • Warto postawić na produkty wysokoresztkowe, jak kasze oraz warzywa i owoce.
  • Lepiej unikać produktów mięsnych w czasie oczyszczania organizmu. Działają one silnie zakwaszająco organizm.
  • Błonnik pokarmowy można również przyjmować, jedząc pieczywo pełnoziarniste, kasze, płatki owsiane oraz warzywa i owoce ze skórką.